Halden Kommune

Halden er en by og kommune i Østfold. Storkommunen Halden grenser til Rakkestad i nord, Aremark i øst, og Sarpsborg i nordvest, samt kommunene Strömstad, Tanum og Dals-Ed i Sverige i henholdsvis sørvest, sør og sørøst.

Kommunen består av de tidligere herredene Berg og Idd samt bykommunen Halden. Berg og Idd er typiske landbruksområder, mens Halden er Norges eldste industriby. Byen og kommunen deles i to av elva Tista som utgjør siste etappe i Haldenvassdraget. Den øvre delen av Tista renner gjennom det tidligere tettstedet Tistedal.

Navnet Halden kommer fra det norrøne hallr el. hǫll som betyr bakke eller skråning. Byen er omgitt av et landskap som heller innover mot sentrum. D-en har kommet til fra dansk påvirkning. Fra 1665 til 1928 het byen offisielt Frederikshald eller Fredrikshald. Den er kjent som festningsby med Fredriksten festning hvor den svenske kongen Karl XII falt i 1718. Halden er den eneste norske byen som er nevnt i den norske nasjonalsangen.

Mer Informasjon

Ved spørsmål ta kontakt med Halden kommune på tlf 48 99 02 22.

Sekker med marint søppel kan leveres inn i Havna – tlf 48 99 02 22 – på bensinstasjonene i Tistedal – tlf 92 89 49 11 – eller på Brødløs. Der vil sekkene bli tatt hånd om av renovasjon og skjærgårdstjeneste.

Ved større aksjoner kan opphentingssted avtales med kommunen, så ta kontakt med de på tlf 49 99 02 22.

HER kan dere hente sekker og lodd!

 

HER kan dere levere inn sekker etter dere har vært ute og ryddet en strand, vik, bekk, fjord eller holme.

 

Takk for at dere er med!

Areal

– Totalt:
– Land:
– Vann:
642,23 km²
596,21 km²
46,02 km²