Gloppen Kommune

Gloppen er en kommune i Nordfjord i Sogn og Fjordane. Gloppen kommune dekker 1 040 km² og grenser til seks andre kommuner: i nord til Eid (over Nordfjord), i øst til Stryn, i sør til Jølster og Naustdal og i vest til Flora og Bremanger.

Gloppen kommune har ca. 5 800 innbyggere. I overkant av 2 000 av disse bor i og ved kommunesenteret Sandane. Kommunen er naturlig delt i tre med Sandane og områdene rundt Gloppefjorden og bygdene Breim og Hyen. Kommunen består likevel av fem bygdesentra utenom Sandane: Byrkjelo og Reed i Breim, Vereide og Rygg på hver sin side av Gloppefjorden og Hyen bak fjella mot sør.

Gloppen er Sogn og Fjordanes største landbrukskommune og står for 10 % av fylkets melkeproduksjon.[2] På Byrkjelo ligger Tine Meieriet Vest BA, som er en av kommunens største arbeidsplasser. Kommunen er en markant kraftkommune og har hovedkontor for Sogn og Fjordane Energi AS. Andre hjørnestensbedrifter er båtbyggeriet Brødrene Aa, glass- og entreprenørvirksomheten Bolseth Glass AS og den nettbaserte fotobutikken Eurofoto AS.

Blant kommunens kjente severdigheter er Vestlandets største menneskebygde tinghaug, kalt Karnilshaugen. Haugen har unike astronomiske forhold. Videre er Holvikejekta en del av samlingene til Nordfjord folkemuseum og representerer de historiske båtbyggertradisjoner i kommunen.


Informasjon kommer.

HER kan dere hente sekker og lodd!

 

HER kan dere levere inn sekker etter dere har vært ute og ryddet en strand, vik, bekk, fjord eller holme.

 

Takk for at dere er med!

Kystlinje

 – Totalt:
– Land:
– Vann:
 1031 km²
965,96 km²
65,04 km²